LA SAETTA FOTOVOLTAICA - MILANO - Pierattelli Architetture

LA SAETTA FOTOVOLTAICA – MILANO

The installation is conceived as an icon for the new headquarter of Arval in Scandicci (Florence), a self-sufficient structure in terms of energy. A sustainable project that makes maximum use of sunlight while drastically reducing energy loss, a model for a new type of ecological construction based on the use of renewable resources (solar, geothermal, wind). The structure is made by one part clad in mirror-finish steel, the supporting frame, and a suspended glass element with a lightning bolt shape, in which some photovoltaic panels are inserted in order to produce energy for the lighting. The earthward end of the bolt features a steel tip grafted into a hollow filled with lava stone to represent a virtual point of return to the earth.

 

DESIGN

Arch. Massimo Pierattelli

PROJECT TEAM

Arch. Antonio Saporito

Arch. Salvatore Spataro

SPONSOR

Arval S.p.a.

PERIOD

2011

STATUS

Built

 

Ospedale Maggiore di Milano, 20122 Milano MI, Italia

Related projects