Cavour 82 | Florence - Pierattelli Architetture

Cavour 82 | Florence

RENOVATION AND INTERIOR DESIGN

Cavour 82 | Florence

A few steps from the Giardino dei Semplici in Florence, the 65 sqm apartment on two levels was born from the renovation of a single floor with attic, located on the top floor of a 19th century mansion. The heart of the project is the open space living, around which the rooms and private spaces gravitate: the loft and the master bedroom are accessed via a door flush with the wall. The spaces are designed to offer comfort and practicality, but also privacy and confidentiality, thanks to a defined but at the same time permeable spatial division.

 

By taking advantage of the great height of the single floor originally present, we obtained a mezzanine to make space to a second bedroom, equipped of private bath and turkish bath. An English stained glass window in burnished metal makes separates the two levels allowing at the same time the light to distribute itself uniformly in the environments.

 

At the entrance, you are welcomed into an open space that houses the living area: the peninsula kitchen compact Arclinea, in an original petrol green color, separates the functions while contributing to the spatial organization. A free standing Smeg fridge adds a touch of design, as does the Zeppelin lamp by Flos, suspended above the Graceland table by Lema, and the Cila chairs by Arper in chenille.

 

The loft was obtained by exploiting the height of the original environment, through additions non-invasive structural. An English stained glass window in burnished metal separates from the lower floor, guaranteeing privacy and intimacy. The attic space, collected and reserved, houses the second bedroom in the sage green. In addition to a private bathroom, the room is equipped with an Effegibi Turkish bath, covered with Bisazza tiles, always in shades of green.

Both bathrooms are covered in large-format Carrara marble tiles, with black taps to accentuate the contrasts and contemporary style of the apartment. The flooring in all rooms is parquet with wide slats in dark oak essence.

 

As result, the space is on the whole, an open and youthful place with additional volumes, material and chromatic suggestions.

PROJECT

Arch. Claudio Pierattelli

Arch. Andrea Pierattelli

TEAM PROJECT

Arch. Tommaso Greco

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

CLIENT

Private

PERIOD

2019-2020

PROJECT DIMENSIONS

65 sqm

STATUS

Built

Related projects