Villa Bibbiani, the stables | Capraia e Limite - Pierattelli Architetture

Villa Bibbiani, the stables | Capraia e Limite (Tuscany)

RESTORATION AND RENOVATION, 2021

Villa Bibbiani, the stables | Capraia e Limite

Villa Bibbiani is part of a 400-hectare estate on the southern slopes of the Montalbano hills in Tuscany. Restoration work on the villa began in 2017 and involved a number of spaces, including the living areas, the stables, the lemon house, the greenhouse, the botanical garden and the theatre.
 
Built at the start of the 1900s, the age of the noble Franchetti family, the stables are situated on the right of the villa near the Romantic-style garden designed by Marquis and agronomist Cosimo Ridolfi.  With their characteristic L shape and red brick façade, these buildings had space for the horses on the ground floor and living quarters on the first floor.
 
As part of the restoration project, the façade was cleaned and re-plaster work was carried out in line with the original decoration. In order to restore the former glory of these spaces, work was also carried out on the doors and windows and their frames, as well as the roof and the external flooring, while the iron and glass conservatory beside the stables was completely renovated.
 
The interiors of the Villa Bibbiani stables feature terracotta floors and painted walls, accentuated by Sonora lamps designed by Vico Magistretti.

PROJECT

Arch. Massimo Pierattelli

Arch. Claudio Pierattelli

Arch. Andrea Pierattelli

TEAM PROJECT

Arch. Claudio Pierattelli

Arch. Antonio Saporito

Arch. Lorenzo Moscardi

CLIENT

Private

PERIOD

2017-2020

PROJECT DIMENSIONS

600 sqm

STATUS

Built

Related projects