COME RISTRUTTURARE CASA | 02-2022 - Pierattelli Architetture
  Subscribe!

COME RISTRUTTURARE CASA | 02-2022

The main purpose of the renovation of this apartment, which enjoys one of the most evocative and well-known views of Florence, was to enhance it by bringing more natural light inside and to frame the view of the Lungarno and Ponte Vecchio as in a painting.
All in all, it was not necessary to add anything: it was basically a matter of transforming the living area into an open space that included the kitchen, previously separated from the living room, so that the view could also be enjoyed while standing at the stove, conversing with the guests. For the rest, the project involved the reorganization of the private spaces, obtaining three bedrooms, two of which are double and one with a French bed, and three bathrooms, one of which is attached to the largest double bedroom, as well as a laundry room.
Almost all the furnishings, except for the dining area, were designed by the studio and made by local artisans: white and blue, the latter proposed in different shades, are the predominant colors of the interiors and are interspersed in their continuous alternation. wooden furnishings, combined with French herringbone parquet, in pickled oak with dove gray finish; the whole is harmonized by the pleasant contrast given by mirror and brass details. However, light remains the key element even after sunset, thanks to the artificial lighting entirely curated by Flos, from recessed spotlights to decorative lamps. The project is among the Best Project Archilovers of 2018.

THE INTERVENTION
The intervention that has had the greatest influence in enhancing the position and brightness of the apartment lies in the integration of the kitchen into the living room, through the demolition of the partition in front of the entrance and of the wall that separated it from the corridor, now shorter and shorter. light. As these demolitions brought out the inevitable misalignments of the ceiling, a 5 cm false ceiling had to be created throughout the living area for the sole purpose of leveling the surface. At the same time, the other central rooms overlooking the internal courtyard were redistributed, eliminating the walk-in closet to obtain an extra bathroom and a laundry room in its place. Although the building to which the apartment belongs is located in a context of high historical interest, it is not subject to architectural constraints that could have placed limits on the methods of renovation. In fact, the Lungarno area east of the bridge (Via De ‘Bardi) had been destroyed by bombing and the buildings, including this one, were rebuilt after the war. Those west of the bridge (Borgo San Jacopo), on the other hand, having been spared by the bombs, are still historical and subject to architectural constraints.